Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Aanmelden

Toelatingseisen

Piloten dragen veel verantwoordelijkheid. Om er zeker van te zijn dat er een goede verkeersvlieger in jou schuilt, hanteren wij toelatingseisen die aansluiten bij de eisen van KLM.

Hieronder volgen de minimale eisen om je te kunnen inschrijven voor de selectie. Aangezien het aantal aanmeldingen zeer groot is en het aantal opleidingsplaatsen beperkt, zullen wij kritisch selecteren. Kijk voor meer informatie onder de tab aanmelden.

Leeftijd en nationaliteit

 • Minimaal achttien jaar bij begin opleiding;
 • Zeer goede beheersing van de Nederlandse taal;
 • Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een EU-lidstaat.

Medisch en fysiek

 • Lichaamslengte: minimaal 157,5 cm en maximaal 203 cm;
 • Ogen: een bril of lenzen zijn toegestaan, maar je oogafwijking mag niet groter zijn dan -6 en +5 (een extra keuring wijst uit hoe je oogafwijking zich in de toekomst kan ontwikkelen). Bij een afwijking groter dan -6 is deelname aan de opleiding eventueel mogelijk, neem hiervoor contact op met ons;
 • Kleurenblindheid is niet toegestaan;
 • Toelating na laserbehandeling is onder bepaalde voorwaarden mogelijk (neem voor meer informatie over laserbehandelingen contact op met KLM Health Services).

Vooropleiding

 • Havo-diploma met tenminste wiskunde B, natuurkunde, Engels en Nederlands. LET OP: als je in 2010 of later je havo-diploma hebt behaald, dan moet je nog wel een aanvullende cursus natuurkunde (vijf dagdelen) bij het Boswell-bèta instituut of bij WisMon gevolgd hebben. Wij accepteren de volgende examens; Staatsexamen, CCVX voortentamen, James Boswell Examen.
 • Vwo-diploma óf overgangsbewijs naar het eindexamenjaar met het juiste vakkenpakket (tenminste wiskunde A of B, natuurkunde, Engels en Nederlands). Begin in je eindexamenjaar alvast met de selectieprocedure;
 • International Baccalaureate (IB) diploma met tenminste standard level mathematics, physics, Engels en Nederlands;
 • Aso/tso-diploma (België) met tenminste wiskunde (drie uur per week), fysica (twee uur per week), Engels en Nederlands (laatste jaar, derde graad). Begin in je eindexamenjaar alvast met de selectieprocedure.

Toelatingseisen met een HBO/ WO opleiding:
(Mocht je niet in het bezit zijn van een Havo of VWO diploma, is toelatingseis een afgeronde Technische HBO opleiding en daaronder vallen de volgende opleidingen):

 • HBO opleiding Maritiem Officier (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Automotive Apeldoorn  (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Luchtvaarttechnologie Delft (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Werktuigbouwkunde (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Aviation: take off cursus benodigd (deze moet behaald zijn, voordat je je kunt inschrijven voor de selectieprocedure).
 • WO Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Havo- of vwo-diploma zonder het juiste vakkenpakket

Heb je een havo- of vwo-diploma op zak zonder het juiste vakkenpakket? Je mag het aanvullen met maximaal twee deelcertificaten. Wij bieden zelf geen deficiëntie- of deelcertificaatcursussen aan, maar je eigen school vaak wel. Andere mogelijkheden zijn het Boswell-bèta instituut of WisMon. Wij accepteren de volgende examens; Staatsexamen, CCVX voortentamen, James Boswell Examen. LET OP: wanneer je je inschrijft voor de selectieprocedure moet je de benodigde deelcertificaten, en indien van toepassing de aanvullende natuurkunde cursus, hebben behaald. Mocht je de gevraagde vakken en natuurkunde cursus (nog) niet hebben behaald kan je dus niet in selectie worden genomen.

Vooropleiding MBO4

Met een mbo-opleiding kunnen we je helaas niet toelaten tot de tweejarige basisopleiding tot verkeersvlieger. Je komt wel in aanmerking voor de vierjarige opleiding Airline Pilot & Management. Deze opleiding is een major van de bachelor Technische Bedrijfskunde en is een gecombineerde opleiding van Airline Pilot & Management en de KLM Flight Academy. Dit betekent dat je eind tweede jaar van deze studie bij ons zal starten aan de KLM Flight Academy. In het eerste jaar van deze opleiding ga je selectie doen voor de KLM Flight Academy. Daarnaast moet je deelcertificaten behalen op minimaal havo niveau voor wiskunde B en natuurkunde + aanvullende natuurkunde cursus.

Buitenlandse vooropleiding

Heb je een buitenlandse vooropleiding gevolgd en wil je graag naar onze vliegschool? Laat je diploma waarderen door het Nuffic.

Twijfel je na lezen van het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met ons via +31 (0) 503098300 of info@kls.nl. Wij helpen graag! Op de open dag beantwoorden we ook al je vragen.