Open dagen

Meer weten over onze opleiding? Kom naar een open dag!

Aanmelden

Wil jij piloot worden?

Wij zoeken jongens en meiden met ambitie en talent. Zoeken wij jou?

Aanmelden

Selectieprocedure

De totale selectieprocedure neemt ongeveer zes maanden in beslag.

Wij zoeken vliegtalent! Droom jij ervan om piloot te worden? En voldoe je aan onze toelatingseisen? Dan zoeken wij jou! Voordat je bij ons aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerste succesvol een selectieprocedure en medische keuring doorlopen. Is dat gelukt? Dan weten jij en wij, dat je het in je hebt om een uitstekende verkeersvlieger te worden.

De totale selectieprocedure neemt ongeveer zes maanden in beslag. Je bent welkom bij de selectieprocedure, als je een overgangsrapport naar het eindexamenjaar van vwo hebt.

De selectieprocedure bestaat uit drie fases:

  1. Psychologisch onderzoek;
  2. Onderzoek vliegaanleg (GVSS);
  3. Gesprek toelatingscommissie en commissie van aanname (TC/COVA).

Fase 1: Psychologisch onderzoek

Het Institute for Aviation Psychology  (IAP) in Zoetermeer, voert het psychologisch onderzoek uit. Het neemt twee, niet opeenvolgende, dagen in beslag. Er wordt gekeken of jij qua persoon uit het juiste vliegershout gesneden bent en in staat bent om de opleiding binnen de gestelde tijd af te ronden. Het onderzoek staat stil bij technische inzicht, logisch en systematisch denken, leiderschapspotentieel, stressbestendigheid, samenwerking en besluitvaardigheid.

Fase 2: Onderzoek vliegaanleg

Je aanleg voor vliegen, testen we hier op onze campus in Eelde. Gedurende vier aaneengesloten dagen (maandag t/m donderdag) gaan we onderzoeken of je in staat bent om te leren vliegen binnen de relatief korte tijd van de opleiding. Je gaat onder leiding van een instructeur in onze kleine simulator een vliegprogramma afwerken. We verwachten dat je in het Geautomatiseerd Vlieger Selectie Systeem (GVSS) aantoont dat je een steile leercurve aankunt, beschikt over coördinatievermogen en in relatief korte tijd veel informatie kunt verwerken en op de juiste wijze kunt toepassen. Deze fase noemen wij ook wel de Grading.

Fase 3: Gesprek toelatingscommissie en commissie van aanname van KLM

De laatste stap van onze selectieprocedure is het gesprek met onze toelatingscommissie uit Eelde en commissie van aanname van KLM. Tijdens dit gesprek, van 30 tot 45 minuten, komen onder meer je behaalde selectieresultaten, je levensbeschrijving en je motivatie om piloot te worden aan bod. Bereid je goed voor!

Tot slot: medische keuring

Als je de selectieprocedure van KLM Flight Academy succesvol hebt doorlopen, staat in principe niets je meer in de weg om jouw droom te verwezenlijken en verkeersvlieger te worden. De laatste stap voordat je mag beginnen is de wettelijke vliegmedische keuring door KLM Health Services, met vestigingen in Schiphol Oost, Amsterdam en Den Haag. Het onderzoek duurt ongeveer een halve dag. Je ogen, oren, bloed en longinhoud worden getest en er wordt een hartfilmpje gemaakt. Heb je twijfels over de medische geschiktheid? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. Wij kunnen dan besluiten om bepaalde onderdelen van de medische keuring vóór de selectieprocedure te laten uitvoeren.

Kosten

Jouw bijdrage aan de selectieprocedure is € 175,-. Besef wel dat onze selectieprocedure niet vrijblijvend is: besluit je na de succesvolle afronding alsnog om niet de opleiding te starten? Dan verhalen we de volledige selectiekosten van € 1.800,- op jou. Dit gaat uiteraard niet op als je om wat voor reden dan ook de financiering niet rond krijgt. De kosten van de medische keuring bedragen circa € 450,-. Wij schieten deze kosten voor. Na goedkeuring ontvang je een rekening. Als je wordt afgekeurd en dus niet met de opleiding kunt starten, zijn de kosten voor ons.

Herkansingsmogelijkheden

Ben je in je eindexamenjaar vwo of in het eerste jaar van een hbo- of wo-opleiding afgevallen voor onze selectie? Je kunt het in het jaar dat je de bachelor-fase afrondt, tijdens je hbo- of wo-opleiding nogmaals proberen. Als je de selectieprocedure ditmaal wel succesvol doorloopt, mag je na het behalen van je bachelor-diploma beginnen met je studie bij KLM Flight Academy. Als je je bachelor-diploma hebt behaald, moet je binnen één jaar na het behalen van je bachelor studie selectie doen. Als je aansluitend op je bachelor en master hebt afgerond, moet je binnen één jaar na het behalen van je master nogmaals selectie doen. Let wel op, je hebt slechts 1 herkansingsmogelijkheid, na twee pogingen is het dus echt voorbij!